100 TRILLION RINGGIT

Salam dan selamat sejahtera semua,

Bila baca tajuk di atas, mesti anda terfikir.... "wah banyaknya!!!!!!!"
Ikuti cerita di bawah dan saya mengubah persepsi anda....

100 Trillion Dollar Zimbabwe

Pernahkah anda membayangkan wang kertas 100 Trillion Dollar Zimbabwe dinilaikan melalui satu kertas?? Lihat gambar di bawah ini.....

100 Trillion Dollar Zimbabwe sekeping

Jika 'Dollar' diubah kepada 'Ringgit', sanggupkah anda memegang wang kertas 100 Trillion Ringgit??

Jika wang kertas ini wujud, bayangkan anda boleh membeli sebuah pasaraya Tesco dengan sekeping kertas. Adakah anda rasa ini logik?? "Sekeping kertas boleh beli Tesco, gila ke apa, kalau terbakar wang kertas tu habislah semua".

Atas sebab ini kerajaan memansuhkan wang kertas RM1000 dan RM500 sekeping, ini bertujuan untuk 'melambatkan' kesedaran rakyat tentang lemahnya wang kertas ini. Sekeping kertas bercetak bernilai RM1000, dan 'jaminan' kerajaan "SAH DIPERLAKUKAN DENGAN NILAI".

"Cuba tuan puan koyak-koyak wang RM1000, dan campak ke atas, agak-agak ada orang ambil tak??" kata En. Syukor, semasa seminar emas dijalankan semalam. "TAKKKKK!!!!". "Baiklah, jika saya belah, potong, tumbuk emas sampai jadi serbuk, lepas itu saya baling, tuan puan nak kutip tak???"."NAKKK!!!". Seluruh bilik seminar bergemuruh dengan jawapan peserta seminar. Seminar yang sungguh membuka minda anda tentang kelemahan wang kertas dan kelebihan emas.

"Begitulah lemahnya wang kertas, bila dikoyak tiada siapa nak, sebab sudah tiada nilai, tapi kalau emas, saya belah, potong dan beri kepada tuan puan, emas ini masih lagi bernilai". Kata-kata En. Syukor masih terngiang-ngiang di telinga saya. Seminar yang saya juga hadiri memberi saya ilmu emas yang baru.

Berbalik kepada cerita Zimbabwe. Di Zimbabwe, kesan cetakan wang kertas yang berleluasa telah menyebabkan negara tersebut mengalami Hyperinflasion. Ini bermakna nilai wang kertas semakin jatuh atau dengan kata lain semakin lama semakin susut nilainya. Kesan daripada ini, harga barang yang anda lihat semakin naik menunjukkan nilai matawang kita semakin susut nilai. Ini bukan sahaja wang ringgit, apa-apa saja wang kertas malah USD juga semakin susut nilai.

Teringat kata-kata Dr. Mahathir "Dollar seperti tisu tandas"

"Harga barang sekarang makin lama makin mahal la". Itulah ungkapan yang biasa anda dengar di mana-mana. Sedarkah anda mengapa ini terjadi?? "INFLASI..."kata orang di tepi anda. Tapi tahukah anda apakah itu inflasi??

Bersambung....... topik "INFLASI"

Hehehehe....nanti saya sambung lagi la ye, mengantuk....

Sekian, wassalam...... ZzzzzZZzzzzz.....ZZzzz.zzzzzZZzz.z.......

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...