Mesin ATM emas??

Salam semua,

Mungkin sesetengah orang sudah tahu tentang mesin membeli emas di Dubai. Mari kita lihat video di bawah.Malah mesin ini juga sudah terdapat di US.

Saya kongsi setakat ini dahulu.

InsyaAllah saya sambung lagi dengan artikel yang lebih panjang lebar..

Hehehehe.....

2 comments:

 1. saya nak tanya, kenapa dealer PB tak ramai Cina? bila kita buka kat web dia la

  ReplyDelete
 2. saudara kholid,

  terima kasih kerana singgah di sini.

  Sepanjang pengamatan saya, masih ramai orang cina yang tidak tahu tentang emas ini. Mana yang tahu, mereka diam-diam dan hanya orang terdekat sahaja yang tahu.

  Ramai orang melayu salah satu sebab ramai orang kita mempromosi begitu aktif tentang pelaburan emas ini.

  Tapi memang diakui mereka lebih cepat mendapat maklumat tentang emas ini. Cuma promosi emas fizikal ini tidak begitu ketara.

  Saya pernah bertanya beberapa rakan-rakan cina saya, dan memang antara mereka yang tahu dan sudah pun memulakan membeli emas, tapi mereka lebih gemar membeli melalui akaun pelaburan emas.

  Di kalangan orang melayu pula atas dasar hukum, mereka lebih gemar membeli emas fizikal berbanding akaun pelaburan emas. Malah, emas fizikal ini boleh dimanipulasi dengan banyak cara.

  p/s : hebat tak hebat orang cina ini, di kala orang melayu sibuk membeli emas, mereka sudahpun membeli jongkong perak berkilo-kilo tahun lepas. kenaikan harga sudahpun mencapai lebih 100%. Pengalaman saya melihat orang cina membeli jongkong perak 20kg sangat mengujakan.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...